دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: مدیر کل حفاظت محیط زیست استان گلستان از رها سازی فک خزری از تور صیادان در شهرستان بندر ترکمن خبر داد.
به گزارش روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان گلستان، محمد ممشلی مدیر کل حفاظت محیط زیست استان گلستان اظهار داشت: مامورین یگان حفاظت اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بندر ترکمن در گشت و کنترل و پایش منطقه ساحلی دریای خزر متوجه به دام افتادن یک قلاده فک خزری در تور صیادان ماهیگیر در نزدیکی جزیره آشوراده شدند که با تلاش و همت پرسنل یگان حفاظت اداره حفاظت محیط زیست بندر ترکمن و صیادان مرکز ماهیان خاویاری، این فک از تور صیادان رها سازی و پس از انجام معاینات بالینی توسط دامپزشک و تهیه نمونه خون از این یگانه پستاندار خزر برای بانک ژن سازمان محیط زیست دوباره در آغوش دریا رهاسازی شد.
گفتنی است، فک پستانداری است که در آب زندگی می کند و تنها برای زادآوری و گاهی برای استراحت به ساحل می آید. در خشکی بسیار کمتحرک ولی در آب بسیار فعال است و با کمک پاهای خود به سرعت شنا می کند. فک ها از دستهایشان برای حفظ تعادل استفاده می کنند.
بدن این پستاندار برای زندگی در آب تغییراتی کردهاست. میان انگشتان دست و پای آن پردهای وجود دارد که باعث می شود دستها و پاها شبیه بالهای برای شنا شود. پاها در انتهای بدن و در امتداد دم قرار گرفتهاند. به همین دلیل فک ها نمی توانند به راحتی روی زمین راه بروند.
در گذشته تعداد زیادی از فک ها برای استفاده از پوست و گوشتشان شکار می شدند. در حال حاضر هم هر سال تعداد زیادی از آنها در تورهای ماهیگیران گرفتار می شوند. برخی ماهیگیران می پندارند که فک ها از ماهیان تجاری، که منبع ارزشمندی برای آنان هستند، تغذیه می کنند. به همین سبب، به محض مشاهده فک ها، آنها را می کشند.
گرمشدن زمین، باعث ذوب یخهای بخش شمالی دریای خزر، و در نتیجه کاهش زیستگاههای فک خزری شده است. از عوامل دیگر کاهش شدید جمعیت این گونه، آلودگی های دریایی و نوعی بیماری ویروسی است که از سگسانان به فک منتقل و در سالهای گذشته موجب تلفات زیادی در این گونه شده است.
آخرین سرشماری فک خزری به ۴ سال قبل باز می گردد که حاکی از وضعیت ناگوار این تنها پستاندار دریای خزر است. قبل از فروپاشی روسیه سابق تعداد فک خزری حدود یک میلیون قطعه بوده است که سرشماری سال ۲۰۰۸ نشان می دهد این جمعیت به یک صد هزار رسیده است. به عبارت دیگر ۹۰۰ هزار فک خزری از بین رفته اند.
فک خزر، کوچکترین گونه فک های واقعی یعنی بدون گوش است و تنها در دریاچه خزر یافت می شود. این یگانه پستاندار خزر در اغلب نقاط دریا زندگی می کند، محل زیست آن بر حسب در دسترس بودن موادغذایی و بصورت فصلی متغیر است. در فصل تابستان و پاییز اکثر فک های خزر در آبهای حوزه ایران بسر می برند. قبل از تجزیه شوروی سابق، کشتار فک خزری حتی به ۱۶۰هزار فک بالغ در سال می رسید. مشاهده جسد این جانور زیبا که گاه همراه با موجهای خزر به ساحل می آید منظره بسیار دلخراشی را برای علاقمندان به محیط زیست فراهم می آورد.
http://www.iew.ir/1391/08/22/4084